Zee- en straat filosofen

Het is alweer mei. In het raampje van onze badkamer nestelt een merel. Gisteren kropen er 4 jongen uit de eitjes en sindsdien vliegt ze af en aan met hapjes voor haar gebroed. Moedermerels hebben het druk.

Druk met denken

Mensen hebben het nóg drukker. Want die kennen er nog een complicerende factor bij. Ze kunnen denken! Over zichzelf, over anderen; over wat anderen van hen (zouden kunnen) vinden. En mensen kunnen in gedachten reizen naar het verleden, de toekomst en ook naar de min of meer parallelle dagdroomwereld (hoe zou het zijn als…)

Naast alles wat we doen, hebben we het dus ook gewoon druk met het denken -en in het verlengde daarvan met het naar onze hand zetten van de werkelijkheid. Daarbij verzetten we ons regelmatig tegen het leven zoals het is. Dat levert niet alleen stress op (nu heb ik mijn planning niet gehaald) maar het gepieker hoe het anders zou moeten, houdt ons weg van het nu.

Now we are here

Ooit leerden mijn man en zonen duiken in Kenia. Ze beschreven mij dat na ruim een uur varen, hun duikleraar het kleine bootje ergens midden in de Indische Oceaan stillegde en de onsterfelijke en diep filosofische woorden sprak: “Now, we are here.” Of hij het nu wist of niet, die man sprak een natuurwet uit. Nu en hier vallen altijd samen . Je kunt niet hier en straks zijn; of daar en nu. Waar je ook bent, wat je ook doet; in werkelijkheid is het altijd nu en je bent altijd hier. En dat is nou net waar wij ons het meest tegen verzetten en waarvandaan we met onze gedachten voortdurend vluchten.

Merels zijn altijd hier en nu. Meditatie is dan ook niet voor merels, maar voor mensen. Die hebben het nodig om af en toe uit de gedachtewereld te stappen om weer te kunnen ervaren hoe intens eenvoudig het leven in essentie is. En om vanuit die eenvoud naar hun gedachten te kunnen kijken en ze te zien voor wat ze zijn: hersenspinsels die als je ze gelooft, je leven gaan bepalen. Dat inzicht geeft rust en relativeringsvermogen .

Life is easy, when you take it easy

Een andere onbedoelde filosoof, die onlangs mijn pad kruiste (een Senegalese straatverkoper in Istanbul), wist dit op een heldere manier over te brengen. “Life is easy, when you take it easy,” zei hij blijmoedig op de vraag van de interviewer hoe hij zijn leven zag. Weinig last van hersenspinsels, dat was duidelijk

‘Life is easy when you take it easy’. Is dat nou niet nét wat alle grote meditatieleraren proberen over te brengen? Wees helder. Zie het verschil tussen wat er is en wat je denkt dat er is. Leef hier en nu in de echte werkelijkheid, dat is hun boodschap.

Bijgaand stuur ik je ter inspiratie een uitnodiging (of een uitdaging?) en het cursusaanbod van Illiaster tot eind 2011. Energetische Meditatie, Ilahinoor, Anders omgaan met Energie en Denken met je Hart, je vindt het er allemaal. Plus nog leuke korte workshops zoals De Kracht van Kleur en Verkeerd verbonden? Of juist een goede band? En natuurlijk informatie over de meditatie strippenkaart avonden.

Uiteraard mogen alle bijgesloten bestanden en deze mail worden gekopieërd en doorgegeven (graag zelfs)

Marjolijn

Posted in: Geen categorie