Over denksels en het effect daarvan

Denksels, dat woord kwam onlangs in mijn hoofd op toen ik bezig was met het geven van een Malva behandeling. Denksels, dát is waar de meeste mensen hinder van ondervinden. Niet van echte gedachten, maar van losse, flarderige, ietwat bazige denksels die als onbewuste, onderhuidse boodschappen ons leven en de ervaring daarvan sturen. De reclame is goed in dit soort boodschappen, maar wij kunnen er zelf ook wat van!

Denksels zijn praatjes in je hoofd die de werkelijkheid vervormen. Denksels zijn mislukte gedachten die zo maar wat rondzwerven en de boel ingewikkeld maken. Ze werken vaak als een rem. Net wil je iets gaan doen en ‘ hops ’ daar is dat denkseltje dat je wegrukt, meeneemt, een andere kant opstuurt, je doet vergeten wat je eigenlijk wilde en er effectief voor zorgt dat je het niet doet. Als je zo’n denkseltje rationeel bekijkt weet je dat het onzin is; die surfplank heeft echt geen last van die zogenaamde 2 kilo die jij bent aangekomen. En niemand ziet je. Je kunt dus best gaan surfen. Rationeel weet je dat, maar zover kom je helemaal niet eens in de dialoog met jezelf. Want je neemt je denkseltje automatisch voor wáár aan, omdat het zo ongemerkt gaat, zo snel dat het je ontgaat dat je denken afbuigt en je een andere kant opstuurt waardoor je je plannetje loslaat. ‘Het gaat vanzelf’, zeggen we en dan zijn onze denksels ons dus de baas.

Denksels verstoppen de boel. Houden energie vast die losgelaten wil en mag worden; beïnvloeden je gedrag, je mening, je ervaring. Denksels maken je onvrij.

Denksels: alsjeblieft ga minderen, hou er mee op. Houd grote schoonmaak, inventariseer je denksels ( ‘Zo ben ik nu eenmaal ‘, ‘Dat zou ik wel willen maar…’, ‘Als ik dat doe dan….’; ‘Ik doe het alleen als….’etc. ) en zwaai ze uit. Mediteer, wees alert als je denken opeens een andere kant opgaat en vraag je aan het einde van de dag af wat je niét hebt gedaan – maar wel had willen doen. En zoek uit waarom je het hebt nagelaten. Wedden dat zo’n hinderlijke steekmug van een denksel daar een handje in had?

Ik wens jullie allen een heerlijke, heelrijke zomervakantie met veel zon en weinig muggen.

Liefs

Marjolijn

PS Toeval of niet? Toen ik net deze nieuwsbrief had geschreven, liep ik naar de keuken om een potje thee te zetten. Wat stond er op het labeltjes van het zakje dat ik geheel willekeurig uit de doos haalde: “Don’t think, thank!

Posted in: Geen categorie