In de mensen een welbehagen

In de mensen een welbehagen?

Welbehagen? Dat is iets voor Kerstmis en het is nu maart! Dat is waar, maar het is zo’n mooi woord: ‘ welbehagen ‘ . Gewoon jammer om dat alleen met Kerstmis te gebruiken. En het drukt beter dan het woord gelukkig (wat vaak toch wel weer klinkt als heeeeel veel en heeeeel belangrijk en daardoor vaak weer dus weer heeel onbereikbaar) uit waar het om gaat.

Welbehagen voel je als je weet, néé ervaart (ook al is het maar heel even) dat je op je plaats bent hier op aarde, in dit leven, op deze plek, in deze tijd. Het is dat prettige vaste en zekere gevoel, in en om je heen. Je bent er en het is goed.

Welbehagen is een verbindend gevoel. Het maakt je open en daardoor ga je je als vanzelf nog meer richten op wat goed gaat, op de zon, op de maan, op het licht, op de liefde, op het leven, op de kracht, op de verbondenheid, op wat mooi is en helend: kortom op alles wat het hart verwarmt en kracht geeft.

Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen, zo wordt er al eeuwen gezongen. Maar misschien is het wel andersom: in de mensen een welbehagen en dus vrede op aarde. Want wie in vrede is, produceert geen onvrede, wrevel, verongelijktheid, pijn, woede, oorlog, leed. ‘Gelukkige mensen maken geen geschiedenis’. Geen ruzie, geen oorlogen, geen crises economisch of anderszins, geen boeken over onvervulde verlangens, gewoon helemaal niks. Misschien niet zo spectaculair maar wel heel prettig.

Wat dit alles met meditatie te maken heeft? In deze turbulente tijden is het goed om je welbehagen te ontdekken en te koesteren. En meditatie draait om voelen en ervaren en daardoor tot bloei komen en sterk en krachtig worden van binnenuit. Dan ontstaan vrede en welbehagen.

Meditatie is de weg die dwars dóór je heen loopt naar het welbehagen, de vrede in jezelf.

Ik wens je welbehagen

Posted in: Geen categorie