Look after your mates

Look after your mates, hoorde ik een Australische hoofdinspecteur zeggen op de radio. Hij was naar het huis gestuurd waar een groot gezinsdrama had plaatsgevonden. Het gebeurde had grote impact in de omgeving, zei hij, en daarom Look after your mates. Zelf had hij al meteen het goede voorbeeld gegeven door de jongere agenten en inspecteurs naar huis te sturen. This is too much for them.

Dat is toch een man naar je hart. Hij roept je op, nee herinnert je eraan, dat ’t goed is om je naasten een beetje in de gaten te houden. Niet heel nadrukkelijk voor ze zorgen of zo, maar gewoon: een open oog en een open hart hebben en dan doen wat daaruit voortvloeit. Niks spectaculairs, niks betuttelends, heel gewoon eigenlijk.

Omdat het gewone soms zo ongewoon is, viel het me op. En ik was getroffen door de vanzelfsprekendheid en de ‘gelijkheid’. Wíj denken bij ‘zorgen’ al snel aan een ongelijke relatie. De één zorgt, de ander ontvangt. Maar dát bedoelde deze hoofdinspecteur niet. Je ‘mate’ is je gelijke, hij let op jou en jij let op hem. Het is wederzijds.

Ik werd er warm van. En blij. De enige Nederlander (maar dat kan aan mij liggen, er zijn er vast meer) die ik ooit in het openbaar op vergelijkbaar verbindende wijze heb horen spreken, is Peter van Uhm, voorheen Commandant der Strijdkrachten, in een rede op 5 mei. De Australische hoofdinspecteur had er echter veel minder woorden voor nodig.,

Een open oog en een open hart. En je voeten stevig op de grond, in de realiteit verankerd. Dat is genoeg. Niet alleen voor je mates maar ook voor jezelf. Een open oog, een open hart en een gevoel dat je op je plaats bent, maken allereerst je eigen leven aangenamer, solider, rustiger en makkelijker. Fijn voor jou, maar ook voor je omgeving. Hond, kat, kind, man, vrouw, kip, kraai en aap (zeker aap, zie verderop) varen er wel bij.

Look after your mates gaat ook over jezelf. Je bent tenslotte ook je eigen ‘mate’. Je bent altijd met en bij jezelf. Als je vrienden bent met jezelf, dan zijn je ogen en je hart open en dan is looken after your mates iets dat ‘van zelf’ gaat.

Om dit te kunnen ervaren hoef je niet bij de politie of in het leger te gaan. We zijn allemaal met open ogen en harten geboren. Maar het kan zijn, dat we soms, voor kortere of langere tijd – onder de druk van de omstandigheden- alleen nog maar onze eigen gedachten/oordelen/angsten zien en alleen nog maar dat voelen wat we al (menen te) weten of wat anderen ons hebben opgedragen.
Een grote schok kan dan voor een ‘reset’ zorgen (zie politie en leger). Maar je kunt ook voor een wat rustiger aanpak kiezen. Ga mediteren (je Zelf bevrienden) en voelen wat er nog meer in je leeft, dan dat wat je al weet. Of ervaar wat een Malva behandeling voor je kan doen.

Look after your mates is iets heel natuurlijks, vanzelfsprekends, iets dat gewoon in ons zit. En niet alleen in ons. Kijk eens naar de levensreddende actie van deze aap http://www.bfmtv.com/mediaplayer/video/inde-un-singe-sauve-un-autre-primate-electrocute-376425.html

LOOK AFTER YOUR MATES, wat een prachtig Nieuwjaarsvoornemen!

Posted in: Geen categorie