Je bent overal, maar waar ben jij?

De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn alweer voorbij. Toch is vandaag, maandag, voor velen pas de echte eerste dag. De dag waarop er weer naar school en werk gegaan wordt; de dag waarop het leven weer ‘gewoon’ wordt.

Ik vind dat zelf altijd wel lekker. Na al die drukte van Kerstmis en Oud en Nieuw, nu die heerlijke beloftevolle leegte van januari en februari. Je weet dat de leegte zich zal gaan vullen en gevuld zal worden, maar nu kun je er nog van genieten. Nu zijn er nog lege vakjes in je agenda. Deze praktische leegte vind ik fijn en inspirerend, maar er is nog een leegte waar ik van houd

Ik hou ontzettend van een andere leegte, een ruimte waarin niets moet omdat er niets is dat moeten in zich draagt. Een lege ruimte waarin gedachten heel traag ontstaan en te zwak zijn om je te verleiden tot het verlaten van je leegte. Waarin je lichaam zich vredig, veilig en ontspannen voelt omdat er geen reden is tot het omgekeerde.

Toch ziet mijn leven er meestal anders uit. Mijn gezin, mijn werk, alles probeert me bij de leegte weg te houden. Mijn leven te vullen met ‘doe’dingen, met bezigheden, met om een ouderwets woord te gebruiken ‘verstrooing’. En dat is zo’n mooi woord, want het laat precies zien wat je doet als je al die denk- en doe-activeiten uitvoert. Je verstrooit je zelf. Overal gaat je aandacht (en dus je energie) naar toe. Je bent overal, maar waar ben jij.

Want als je overal bent , in al die dingen die je doet, moet doen, hebt gedaan, wilt doen, denken enzovoort dan verdeel je je energie over zoveel dingen dat het moeilijk wordt jezelf te voelen. Het is dan lastig om de kern te vinden van dat verstrooide wezen.

En daarom hou ik zoveel van de leegte. En van de weg ernaar toe; het mediteren dat me daar kan brengen. Door meditatie kom ik weer ‘thuis’ bij mezelf. Mijn energie bundelt zich weer en bevindt zich in en om me. Ik word weer helder, sterker, energieker. Ik kan mezelf weer voelen en ervaren en vandaar uit kan ik handelen. Het ervaren van de leegte brengt me bij mezelf terug

Misschien wil je dit jaar gaan mediteren ( kom dan naar de Open Ochtend of Open Avond op 13 januari ) of je meditatie verdiepen. Misschien heb je zin in een nieuwe stap, in een andere manier van met energie omgaan. Of misschien wil je gewoon af en toe eens met een groepje mediteren (strippenkaart meditatie avonden) Ik stuur jullie daarom hierbij het cursusaanbod van Illiaster voor de komende 6 maanden. Hou er rekening mee dat er een paar wijzigingen inzitten ten opzichte van eerdere overzichten.

Ik wens jullie allen een liefdevol en gezond 2011

Marjolijn

Posted in: Geen categorie