Jij hebt altijd gelijk!

Je kent hem wel: de bekende vraag “Heb je liever gelijk of ben je liever gelukkig?” En het even klassieke als flauwe antwoord: “Ik ben gelukkig als (of omdat) ik gelijk heb.”

Leuk hoor, maar is het waar? En wáár is het waar? Om met dat eerste te beginnen: gelijk hebben willen we allemaal graag. Het is nou eenmaal fijn om te denken dat je de ‘goeie en slimme’ bent en niet de slechte of de domme. En omdat iedereen zijn eigen hoogstpersoonlijke kijk heeft op het leven heb je gelukkig ook vrijwel altijd gelijk! In je eigen ogen dan. En die ander heeft ook altijd gelijk…. in zijn of haar eigen ogen. En dan begint het gedoe, want wie heeft er nou eigenlijk ècht gelijk?

Als daar strijd over ontstaat, en de gebeurtenissen in het heden onvoldoende gewicht in de schaal leggen, dan is er is het verleden altijd nog wel een kilo of wat aan argumenten te vinden. ‘Jij zegt altijd ….En als dat niet voldoende is (en dat is het nóóit, tenzij een van de twee de ‘wijste’ is en zich hoofdschuddend terugtrekt, de ander woedend achterlatend) kunnen we er al psychologiserend altijd een nog verder verleden bijhalen. Je vader/moeder …

Zó, als je dat naar je hoofd krijgt, dan geef je de strijd toch op zou je denken!  Welnee, integendeel! De ander heeft ook zo zijn kilo’s argumenten en waarom zou hij/zij jou gelijk geven als hij/ zij toch duidelijk zelf gelijk heeft? En dat ook graag van jou wil krijgen.

Maar wie heeft er nou eigenlijk echt gelijk? Jij natuurlijk, jij hebt gelijk! En die ander ook. Maar je hebt er helemaal niks aan, je bent het nog steeds keihard niet met elkaar eens en het wordt er ook niet gezelliger op.

Wáár is het waar? Waar woont ‘de’ waarheid?
Wacht even. Kom op adem. Waarom is waarheid voor de ander niet te zien, ruiken, proeven, betasten, horen? Nou, dat is heel simpel. Waarheid zit niet gewoon in de kamer op een stoel, ligt niet te wachten in de brievenbus en hoe je om je heen ook zoekt, nergens, echt nergens, kun je waarheid vinden. Het probleem waar je over aan het harrewarren bent, is trouwens ook nergens om je heen te bespeuren. Uiteindelijk blijft er geen andere conclusie over dan dat jouw waarheid en jouw probleem zich ín jou bevinden. En dat het lijf van die ander ergens zijn of haar waarheid en probleem bevat. Waarheid is iets dat je alleen maar voelt en ervaart in het eigen lichaam, zo lijkt het.

Kan jouw waarheid zonder jou?
Hee, dat is boeiend! Dat betekent dat je probleem/ waarheid niet als iets tastbaars in de buitenwereld bestaat. Een probleem heeft dus geen onafhankelijk bestaan buiten jou. Het is niet zelfstandig. Jouw probleem of jouw waarheid kan niet zonder jóu!

Dát schept mogelijkheden!  Dan kun je dus zelf iets doen en dan maakt het misschien minder uit of die ander je gelijk ‘geeft’ of niet. Wanneer je midden in het welles-nietes zit, is het wat veel gevraagd maar – met enige oefening- is het mogelijk om, zelfs op het toppunt van je woede, je racende emotionele argumentenfabriek en de bijbehorende adrenaline tot rust brengen. Door in- en uit te ademen; door je aandacht naar de verticale middenlijn van je lichaam te brengen en tegen je ruggengraat te ‘plakken’ en door je ogen recht vooruit te laten kijken, haal je jezelf uit de denk/emotiewolk en kom je vanuit het emotionele denken/voelen in het ervaren terecht.

Hoe is het nu?
Als de situatie het toelaat kun je zelfs aandachtig voelend aan jezelf te vragen ‘Hoe is het nu?’ Indien je, om die vraag te beantwoorden, met je aandacht uit het midden en van je ruggengraat af gaat en je ogen opeens niet meer recht vooruitkijken, dan ga je naar je denkveld en krijg je het antwoord van het emotionele denken. Maar als je in het midden blijft, tegen je rug en met je ogen recht vooruitkijkend dezelfde vraag stelt, dan klinkt het antwoord heel anders.
‘Hoe is het nu? ‘ is -als je het zo gebruikt- een fantastische manier om jezelf te trainen in bewustzijn en gewaarzijn van wat er gebeurt.  Je hoeft er geen ruzie voor te maken (liever niet) maar je kunt eenvoudig jezelf een aantal keren per dag vragen ’Hoe is het nu?’. Doe dat terwijl je met je aandacht in het midden tegen je rug geplakt zit en je ogen recht vooruitkijken. Koppel het bijvoorbeeld aan 10 in- en uitademingen, waarbij je ervoor zorgt dat het denken zich niet gaat bezighouden met hoe je in- en uitademt Dat doet er namelijk helemaal niet toe.

‘Hoe is het nu’, is dé manier om de automatische piloot (bestaande uit gedrag, aangeleerde patronen en vastzittende emotionele denk- en reageerpatronen) van de knoppen af te krijgen en zelf weer het roer in handen te nemen. En dat vliegt echt stukken soepeler!
(Wil je het eens proberen? Klik dan hier).

Energetische Meditatie
Zoek je naar een bewustere manier om met jezelf en dat wat je overkomt om te gaan? Of wil je je energieker voelen? Dan is Energetische Meditatie een aanrader. In vier avonden ontwikkel je je bewustzijn en ga je je eigen stromende energie ervaren én gebruiken. Ook de drie workshopavonden Anders omgaan met energie vormen een eyeopener voor beginnende- en nuttig gereedschap voor gevorderde mediteerders. Voor die laatste categorie zijn er ook nog twee chakra workshops over resp. het voorhoofdchakra en het kroonchakra. Voor de chakra workshop over aura en meridianen is geen meditatie ervaring vereist. Hier vind je de data, mogelijkheden en tarieven

Graag deel ik mijn ervaring, inzicht en kennis.

Marjolijn

Posted in: Geen categorie