Er zijn zoveel ingangen in een mens

Een goed gesprek kan wonderen doen. Acupunctuur zet energie in beweging. Voedsel verandert je gedrag, sport geeft je voldoening, meditatie doet je bewustzijn toenemen, muziek verandert je stemming, een aanraking kan je helen en de eerste lentezon maakt blij en ondernemend.

Er zijn zoveel ingangen in een mens! En de meeste ervan kun je wel voelen, maar niet zien. Je wijst misschien op een plek in je lichaam. Dáár in mijn maag, mijn buik, mijn hart, mijn keel. Daar voel ik het. Daar zit het. Maar hoe kwam het daar? Je liet toch niet iets binnen?

Ik vergelijk een mens graag met een grot. Liefst een heel toeristische aan de zee. Er is één ingang die iedereen kent. Elke dag komen er bootjes binnen, er worden foto’s en films gemaakt, die worden weer verspreid via internet en elke bezoeker (of fotobekijker) weet hoe de grot eruit ziet. Ongeveer. De mensen die wat langer zijn of ergens opklimmen, die zien wat meer. Maar eigenlijk zien ze allemaal hetzelfde, namelijk dat stuk van de grot.

Maar dat is natuurlijk nooit de hele grot. Want die ene ingang (die natuurlijk ook een uitgang is) is vast niet de enige. Een onderzoeker zou veel meer over de grot te weten komen als hij op zoek ging naar andere in- en uitgangen. Het is heel goed mogelijk dat andere ingangen zich op enige afstand van het bekende deel van de grot bevinden en er via tunnels, gangen en zalen mee verbonden zijn. En misschien zou de nieuwsgierige onderzoeker zelfs wel stuiten op een plek die méér de grot is, die meer de essentie van de grot belichaamt, dan de plaats die iedereen kent.

En zo zie ik een mens ook. Er zijn zoveel ingangen in ieder van ons en veel ervan bevinden zich om ons heen en hebben verbínding met ons fysieke lichaam, maar maken er geen deel van uit. Je kunt ze niet aanwijzen, je kunt ze niet zien. Je kunt ze alleen voelen en ervaren. Als ze aangeraakt worden, of dat nu in meditatie is, door acupunctuur, muziek of wat dan ook. Die aanraking brengt iets in je in beroering, in beweging, die betekent iets en je lichaam pakt het op. Meditatie en helingsmethoden die als alternatief worden beschouwd maken van deze ingangen gebruik.

Meditatie
Meditatie is voor veel mensen zo’n ingang. Wanneer je mediteert, kom je op een andere golflengte. Je verlaat het denken en komt in het voelen. Je volgt de bewegingen die emoties en energie in je lichaam maken. Je ziet het als wat het is: energie die beweegt. Hét verhaal (de oude koe die altijd mee naar boven kwam) blijft achterwege, want het denken doet niet mee. Dat soort momenten zijn helend voor een mens. Je ervaart dat je de ruimte bent waarin alles gebeurt, niet de rotsen, niet het water, niet de gangen, dus niet de gedachten en niet de emoties. Ik zou willen dat iedereen (in elk geval af en toe) die heelheid zou kunnen voelen. Door meditatie, acupunctuur, muziek, aanraking, zon, vriendschap, liefde of een goed gesprek.

Mocht je na deze liefdesverklaring aan meditatie, zin hebben om het ook eens – of weer- te proberen op ‘mijn ‘manier te weten Energetische Meditatie (ontwikkeld door Ton van Gelder en Danny Vishnudatt), dan ben je van harte welkom op één van de cursussen. En maak je geen zorgen. E.M. is eenvoudig te leren en heerlijk om te doen.

Posted in: Geen categorie