Oefening: Hoe is het nu

Hoe is het nu?

1e stap (algemeen toepasbaar als ‘ingang’ tot meditatie)

  • Ga gemakkelijk, ongeforceerd, rechtop zitten met je kin een beetje naar binnen zodat je nekwervels vrijwel recht of rechter dan anders boven de ruggenwervels staat.
  • Stel je voor dat je alle uitstaande aandacht (wat er gebeurde, wat je nog moet doen, waar je je zorgen overmaakt) naar je toe terughaalt. Alsof je hem opzuigt.
  • Ga 10 X met je aandacht afwisselend naar je voeten, je billen en je rug waar die leunt in een tempo dat voor jou prettig is

Nu ben je klaar voor de volgende stap

  • Zorg ervoor dat je ogen recht vooruitkijken, ook als je je oogleden gesloten houdt. Alsof je over de zee uitkijkt
  • Breng je aandacht nu naar binnen richting je ruggengraat. Plak je aandacht er tegenaan als dat mogelijk is en blijf daar. Een stukje ervoor – de middenas van je lichaam- is ook prima.
  • Adem op deze manier 10X in en uit, zonder je om de manier waarop je ademhaalt de bekommeren. Je aandacht blijft bij je rug of middenas en je ogen blijven recht vooruit gericht.
  • Je houdt je aandacht bij je rug of middenas. Niet links ervan, niet rechts ervan maar in het midden, langs of voor de wervelkolom. Je ogen blijven recht. Vraag dan: ‘Hoe is het nu?’ En herhaal die vraag een aantal keren. Tien of honderd, het gaat hoe het gaat. Het antwoord is niet van belang. Het gaat om het gevoel dat ontstaat of om dat wat juist afwezig is wanneer de emoties/gedachten even van de knoppen af zijn.

Wanneer je deze oefening wat vaker doet, verloopt het proces veel sneller en is hij staand, zittend, liggend, lopend, wachtend, liefhebbend, ruziemakend, etend en drinkend in een oogwenk toe te passen, zodat je uit je dagdroom of dagmerrie komt en weer bewust aanwezig kunt zijn in het heden.

TIP: wanneer je met je gedachten/emoties meegaat kun je dat altijd merken aan je ogen. Vaak trekken die een beetje naar opzij zodra je een gedachte ‘ziet’ en volgt. Het zal echt wel voorkomen dat je toch met een gedachte meegaat en pas weer ‘wakker’ wordt als je er helemaal inzit. Je aandacht zal dan ook naar je hoofd zijn gegaan. Dat is allemaal prima. Dat je merkt dat het gebeurde, gebeurt of dreigt te gebeuren is een deel van het bewuster worden en een vergroting van je gewaarzijn.

En geniet van je ontdekkingen en inzichten!