Blogs en Nieuws

Nieuwsbrief Illiaster mei 2011

 

Zee- en straat filosofen

Het is alweer mei. In het raampje van onze badkamer nestelt een merel. Gisteren kropen er 4 jongen uit de eitjes en sindsdien vliegt ze af en aan met hapjes voor haar gebroed. Moedermerels hebben het druk.

Mensen hebben het nóg drukker. Want die kennen er nog een complicerende factor bij. Ze kunnen denken! Over zichzelf, over anderen; over wat anderen van hen (zouden kunnen) vinden. En mensen kunnen in gedachten reizen naar het verleden, de toekomst en ook naar de min of meer parallelle dagdroomwereld (hoe zou het zijn als…)

Naast alles wat we doen, hebben we het dus ook gewoon druk met het denken -en in het verlengde daarvan met het naar onze hand zetten van de werkelijkheid. Daarbij verzetten we ons regelmatig tegen het leven zoals het is. Dat levert niet alleen stress op (nu heb ik mijn planning niet gehaald) maar het gepieker hoe het anders zou moeten, houdt ons weg van het nu.

Ooit leerden mijn man en zonen duiken in Kenia. Ze beschreven mij dat na ruim een uur varen, hun duikleraar het kleine bootje ergens midden in de Indische Oceaan stillegde en de onsterfelijke en diep filosofische woorden sprak: “Now, we are here.” Of hij het nu wist of niet, die man sprak een natuurwet uit. Nu en hier vallen altijd samen . Je kunt niet hier en straks zijn; of daar en nu. Waar je ook bent, wat je ook doet; in werkelijkheid is het altijd nu en je bent altijd hier. En dat is nou net waar wij ons het meest tegen verzetten en waarvandaan we met onze gedachten voortdurend vluchten.

Merels zijn altijd hier en nu. Meditatie is dan ook niet voor merels, maar voor mensen. Die hebben het nodig om af en toe uit de gedachtewereld te stappen om weer te kunnen ervaren hoe intens eenvoudig het leven in essentie is. En om vanuit die eenvoud naar hun gedachten te kunnen kijken en ze te zien voor wat ze zijn: hersenspinsels die als je ze gelooft, je leven gaan bepalen. Dat inzicht geeft rust en relativeringsvermogen .

Een andere onbedoelde filosoof, die onlangs mijn pad kruiste (een Senegalese straatverkoper in Istanbul), wist dit op een heldere manier over te brengen. “Life is easy, when you take it easy,” zei hij blijmoedig op de vraag van de interviewer hoe hij zijn leven zag. Weinig last van hersenspinsels, dat was duidelijk

‘Life is easy when you take it easy’. Is dat nou niet nét wat alle grote meditatieleraren proberen over te brengen? Wees helder. Zie het verschil tussen wat er is en wat je denkt dat er is. Leef hier en nu in de echte werkelijkheid, dat is hun boodschap.

Bijgaand stuur ik je ter inspiratie een uitnodiging (of een uitdaging?) en het cursusaanbod van Illiaster tot eind 2011.

Uiteraard mogen alle bijgesloten bestanden en deze mail worden gekopieërd en doorgegeven (graag zelfs)

 

Marjolijn

 

Uitnodiging of uitdaging?

Ik merk wel eens dat mensen denken dat je om te gaan mediteren een probleem moet hebben. Je moet ongelukkig zijn, of ‘op zoek’, onvervuld, ontevreden, gestrest, angstig. Je moet slecht slapen en je zorgen maken. Je moet lást hebben van het leven om te gaan mediteren; dat lijkt dan zo’n beetje het algemene idee. Wat een onzin! Je hoeft helemaal niks te ‘hebben’ of te ‘zijn’. Mediteren drijft op nieuwsgierigheid, ontdekkingsreizigersspirit, benieuwd zijn naar wat er nog meer te beleven is in deze wereld en jouw binnenwereld. Op zín hebben om in beweging te komen en soms ook op verlangen, omdat er ergens iets in jou zich herinnert dat het leven méér, groter, anders is dan het lijkt. Of omdat je deep down weet dat er rust, een thuis, in jou te vinden is. Dat zijn óók allemaal prima drijfveren.

Over het algemeen worden echter eerst de ‘problemen’ benadrukt (zie boven) en daarna wordt meditatie als oplossing aangereikt. En in de meeste gevallen helpt het inderdaad om zo meer ruimte en rust, moeiteloosheid en plezier te gaan ervaren.

Maar je kunt natuurlijk altijd beginnen met mediteren. Je hebt er geen reden voor nodig! Gun jezelf gewoon een nieuwe ervaring. Ik zie op de bijeenkomsten zoveel mensendie met groeiend plezier bezig zijn de geestelijke en fysieke ruimte in en om zich te verkennen en daarin een toenemend meesterschap ervaren.

Probeer meditatie eens in al zijn eenvoud te zien. Maak het begrip los van alle mogelijke gedachten, verwachtingen, oordelen en vooroordelen en ervaar of het bij jou weerklank kan vinden.

Nieuwsbrief Illiaster, januari 2011

De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn alweer voorbij. Toch is vandaag, maandag, voor velen pas de echte eerste dag. De dag waarop er weer naar school en werk gegaan wordt; de dag waarop het leven weer ‘gewoon’ wordt.

Ik vind dat zelf altijd wel lekker. Na al die drukte van Kerstmis en Oud en Nieuw, nu die heerlijke beloftevolle leegte van januari en februari. Je weet dat de leegte zich zal gaan vullen en gevuld zal worden, maar nu kun je er nog van genieten. Nu zijn er nog lege vakjes in je agenda. Deze praktische leegte vind ik fijn en inspirerend, maar er is nog een leegte waar ik van houd

 

Ik hou ontzettend van een andere leegte, een ruimte waarin niets moet omdat er niets is dat moeten in zich draagt. Een lege ruimte waarin gedachten heel traag ontstaan en te zwak zijn om je te verleiden tot het verlaten van je leegte. Waarin je lichaam zich vredig, veilig en ontspannen voelt omdat er geen reden is tot het omgekeerde.

 

Toch ziet mijn leven er meestal anders uit. Mijn gezin, mijn werk, alles probeert me bij de leegte weg te houden. Mijn leven te vullen met ‘doe’dingen, met bezigheden, met om een ouderwets woord te gebruiken ‘verstrooing’. En dat is zo’n mooi woord, want het laat precies zien wat je doet als je al die denk- en doe-activeiten uitvoert. Je verstrooit je zelf. Overal gaat je aandacht (en dus je energie) naar toe. Je bent overal, maar waar ben jij.

Want als je overal bent , in al die dingen die je doet, moet doen, hebt gedaan, wilt doen, denken enzovoort dan verdeel je je energie over zoveel dingen dat het moeilijk wordt jezelf te voelen. Het is dan lastig om de kern te vinden van dat verstrooide wezen.

 

En daarom hou ik zoveel van de leegte. En van de weg ernaar toe; het mediteren dat me daar kan brengen. Door meditatie kom ik weer ‘thuis’ bij mezelf. Mijn energie bundelt zich weer en bevindt zich in en om me. Ik word weer helder, sterker, energieker. Ik kan mezelf weer voelen en ervaren en vandaar uit kan ik handelen. Het ervaren van de leegte brengt me bij mezelf terug

 

Misschien wil je dit jaar gaan mediteren ( kom dan naar de Open Ochtend of Open Avond op 13 januari ) of je meditatie verdiepen. Misschien heb je zin in een nieuwe stap, in een andere manier van met energie omgaan. Of misschien wil je gewoon af en toe eens met een groepje mediteren (strippenkaart meditatie avonden) Ik stuur jullie daarom hierbij het cursusaanbod van Illiaster voor de komende 6 maanden. Hou er rekening mee dat er een paar wijzigingen inzitten ten opzichte van eerdere overzichten.

 

Ik wens jullie allen een liefdevol en gezond 2011

 

 

Marjolijn

 

Nieuwsbrief september 2010

 

Tussendoor of tussendeur?

Lieve allemaal, ik heb ontdekt dat ik ‘tussendoor’ een heel mooi woord vind. Er zitten twee tegenpolen in. Het vastzitten (tussen) en het bewegen (door). Per saldo neigt het woord naar mijn gevoel toch meer naar bewegen dan naar vastzitten. Ik kom hierop omdat mij vaak gevraagd wordt of je ook gewoon ‘even tussendoor’ kunt mediteren. En dan zeg ik altijd volmondig: ‘Ja’.

Maar de laatste tijd loop ik me af te vragen waar dat mediteren dan tussen zit en waarom dat andere dan niet de ‘tussendoor’ is. Is dat misschien belangrijker? Concreter? Maar daar houdt het niet op. Ik vraag me ook af in welke mate dat andere ook weer een tussendoortje is tussen weer andere dingen. Het is een beetje het Droste effect (je weet wel die verpleegster met een blad met daarop een blikje met dezelfde verpleegster etc, etc). Je kunt dat blikje wel dóórdenken (eindeloos) maar niet doorzien.

En zo vergaat het mij ook met het woord tussendoor. Het is alsof je het heelal in kijkt. Er is geen einde. En uiteindelijk is alles een tussendoortje tussen alles. Het is van een eindeloze verwevenheid. Dus ja: mediteer wanneer je kunt. Of dat nou tussendoor is of niet, dat maakt niet uit. En ga ervaren dat jij met je ‘tussendoortje’ zeker niet alleen je zelf maar ook het hele weefwerk beïnvloedt, verandert, verkleurt. Mediteren, contempleren: jouw bewustzijn, beïnvloedt je hele omgeving.

Wat ik ook leuk vind aan ‘tussendoor’ is het aspect van beweging. Het is een doorgang ergens (maar waar?) tussen. Als je ergens tussendoor gaat, zit je niet vast! Je bent en blijft in beweging. En ook dat heeft alles met meditatie te maken. Meditatie is beweging. Het leven dat zich voelbaar door je heen beweegt, waardoor je wordt bewogen. En waardoor anderen op hun beurt weer mee bewegen.

En tenslotte draagt tussendoor zowel iets moedigs als iets van vertrouwen in zich. Je verlaat het bekende (en dat is moedig) en je gaat op weg en jouw weg voert je ergens tussendoor. Dat vraagt om vertrouwen want ergens tussendoor gaan is over het algemeen moeilijker dan ruim baan krijgen. En ook daar zit natuurlijk weer een meditatief kantje aan! In meditatie zit je soms ook te worstelen met jezelf. En dan blijkt die tussen ‘door’ uiteindelijk toch altijd een echte DEUR (door is verwant aan het woord deur, denk ook aan het engelse door) te zijn, die opengaat als jij er voor staat.

Graag help ik een handje met het openen van deuren.

– Op 5 oktober workshopavond: Verkeerd verbonden of juist een goede band? Dagelijks verbinden wij ons met onze medemensen. In de bus, op het werk, thuis, eigenlijk overal. We doen het zowel bewust als onbewust. Al doende creëren we energieverbindingen met andere mensen. Meestal verdwijnen deze verbindingen vanzelf; soms blijven ze openstaan. Dan achtervolgen ze je als een gedachte of gevoel. Je wordt er als het ware door in beslag genomen en kunt het niet van je af zetten. In deze (basis)workshop leer je verbindingen te herkennen en ervaren doe je technieken op om ermee om te gaan en ze los(ser) te maken. Datum 5 oktober 20.00 uur. Kosten 35 euro

– Op 7 oktober is er weer een Ilahinoor ochtend en ik zou het fijn vinden als je jezelf de kans gaf om met deze heerlijke energie kennis te maken. Doe je het niet voor jezelf, dan kun je het ook voor je ouders, kinderen, partners, vrienden etc doen. Want Ilahinoor geef je door!

– Op 27 oktober is er weer een (gratis) Open Avond. De gelegenheid om erachter te komen of meditatie iets voor jou is.

– Op 9, 11, 16 en 18 november avondcursus Energetische Meditatie deel 1

Op 22 en 24 november dagcursus Anders omgaan met Energie

 

Ook zijn er nog strippenkaart meditatieavonden, cursussen EM 2 en andere zaken; Denken met je Hart en een workshop De kracht van Kleuren.

Kijk op www.illiaster.nl voor het complete overzicht.

Nieuwsbrief augustus 2010

 

N.B. Open avond: 26 augustus 20.00 uur

Lieve allemaal,

Net terug van vakantie, nog weg, of wie weet op het punt van vertrek. In alle gevallen hoop ik dat de vrije dagen je de rust en ontspanning hebben gebracht (of zullen brengen) die goed zijn voor lichaam en geest.

Misschien kom je zelfs wel verveling tegen in je vakantie! Feliciteer je zelf daarmee! . Kinderen vervelen zich regelmatig, bij ouderen komt het nog maar zelden voor. Die hebben altijd zoveel plannen, projecten en dingen die nog moeten worden gedaan. En ook zoveel gedachten daarover. Soms kun je zittend op je stoel de spanning voélen, die zich langzaam van je lichaam meester maakt bij de gedachte aan je lijst met ‘doe’dingen, En dan krijg je misschien van binnen ruzie met je zelf. Zo in de trant van ´Zit ik hier lekker van mijn vakantie te genieten, lukt ’t me weer niet om te ontspannen’ Of ‘Ik moet dit soort gedachten ook niet denken, ik moet ervoor zorgen dat ik die gedachten niet heb.’ Heerlijk hè, en zo herkenbaar, zo´n interne tweestrijd. En wat een actie levert dat niet op in je geest en je lijf! De subtiele en ietwat verlegen verveling neemt meteen de benen.

Maar misschien levert deze situatie dit keer ook wel een vraag op. Vraag jij je wel eens af hoe het zou zijn ín jou, wie jij zou zijn zónder interne discussie en strijd? Zonder dat voortdurende, meestal ongemerkt zijn werk doende, selectiemechanisme in je, dat zegt: ‘Dit mag je wel voelen en dat niet’. Het mechanisme dat zo snel gaat dat je vaak niet eens door hebt dat er iets wordt weggehouden, dat het zijn werk weer heeft gedaan.

Onvoorwaardelijke vrienden

Hoe is het als je nu op dit moment alles laat vallen en 5 tellen lang van jezelf gewoon alles wat in je leeft mag voelen.
Door elkaar, ondersteboven, schots en scheef dat wat je als goed en slecht betitelt tegelijkertijd? Merk je dat er een ontspanning optreedt als je alleen maar tegen jezelf zegt dat je álles mag voelen. Je vergroot meteen je ruimte…. en dan ben je nog niet eens begonnen met de oefening!
Voorbeeld: ik lag van de week op tafel bij de Chinese acupuncturiste die ik met enige regelmaat preventief bezoek. Van mijn vakantie had ik door de beroerde bedden en kussens een behoorlijk stijve nek overgehouden. Ik kreeg naalden in mijn nek (3) en cupping (dat zijn een soort potjes die stukjes van je lichaam, in dit geval mijn nek en schouders, a.h.w. vacuüm trekken waardoor de spanning in dat gebied wordt opgeheven en de energie weer doorstroomt) . Het was niet heel pijnlijk maar het gaf wel een heel ongemakkelijk en stijf, strakgetrokken en verzwaard gevoel, Naalden en cups moeten een tijdje zitten. Daarom masseerde ze in de tussentijd de rest van mijn rug. Dat gevoel was stukken beter dan dat wat daarboven zat. Onmiddellijk maakte mijn geest me wijs dat ik me op de massage moest richten. En ik trapte erin totdat ik doorhad wat er was gebeurd. Ik was weer aan het verdelen: niet goed versus wel goed. Ik maakte een keus voor het een en sloot het ander uit. En dat nota bene zelfs in mijn eigen lichaam! Hoe absurd! Duidelijker kon ik het niet zien. De realiteit was dat ik daar in een vrij ongemakkelijke situatie lag en dat het ook best wat pijn deed bovenin, terwijl een ander deel van mijn lichaam het tegelijkertijd een beetje beter had. Dat was zoals het was. Maar mijn geest dwong me ongemerkt om te kiezen voor de ene situatie en de andere te negeren. Zie ik dan, ervaar ik dan de werkelijkheid in al zijn volledigheid? Nee natuurlijk niet.

Hoe krijgt een mens- hoe krijgen wij- het voor elkaar. Hebben we het dan nooit warm en koud tegelijkertijd? Natuurlijk wel. Je kunt blij zijn én verdrietig; dapper én bang; twijfelen en zeker weten. Het is er allemaal. En het is ons hoofd, mind, onze gedachten en conditioneringen die maken dat we slechts een pool zien.En dat we onszelf (en onze kinderen) aanleren alleen naar de ene en niet naar de andere te kijken. En daar komen rare kronkels uit. Kokergedachten! En interne strijd. We kunnen de werkelijkheid, de heelheid en compleetheid geheel uit het oog verliezen als we alleen wit of zwart, goed of slecht, willen zien. Hoe raar eigenlijk. Je zou deze letters niet eens kunnen lezen als er geen wit onder zat. Wit en zwart kunnen niet zonder elkaar. Ze hebben elkaar nodig. Ze zijn onvoorwaardelijk en eeuwig verbonden vrienden.

Heelheid
En je mag me erom uitlachen, maar jij en ik maken dagelijks meer situaties en innerlijke toestanden mee waarin we niet de volledigheid ervaren (door de snelle geest die keuzes maakt voordat we het door hebben) dan momenten van heelheid en compleetheid waarin alles mag zijn zoals en wat het is. Onbewust proberen we voortdurend te scheiden. We willen alleen het wit en dat raken we uiteindelijk kwijt doordat we het zwart hebben verbannen en het wit dus niet meer kunnen zien.

Daarom ben ik zo blij met meditatie. In meditatie mag alles er zijn. Alles mag worden gevoeld, beleefd, gedacht, verkend en meegemaakt. En in die vrijheid kan de rust ontspringen en kun je contact maken (niet bewust het gebeurt gewoon) met de stilte, de vrijheid, de afwezigheid van verlangens en gedachten. De plek waar je gewoon bent wat je bent, de plek waar je jezelf niet hoeft te verbouwen, die tevredenheid omvat en veiligheid en weten en thuiszijn. De plek waar je ervaart dat rust in essentie iets is wat je bent.

Mocht je je hierdoor aangesproken voelen, aarzel niet en kijk op www.illiaster.nl voor het volledige cursusaanbod. Je zult dan merken dat er niet alleen meditatie cursussen op staan maar ook lessen, workshops en trainingen die vooral met het ontwikkelen van je gevoeligheid (intuïtie) en het omgaan met energieën te maken hebben. Voor sommige van de lessen is het handig als je een basiskennis hebt van het mediteren. Overleg daarover en eventueel ‘bijles’ is mogelijk. Mocht je vragen hebben of gewoon willen weten wie ik ben voordat je een cursus boekt, kom dan naar de Open Avond op 26 augustus of op 6 januari 2011. Het is gratis, maar ik vind het prettig als ik weet op hoeveel mensen ik mag rekenen dus graag even een berichtje of telefoontje. Je kunt gerust ook andere geïnteresseerden of nieuwsgierigen meenemen.

Beleef alle kleuren, het hele palet

 

Nieuwbrief mei 2010

Lieve allemaal,

 

Je zelf blij maken????….. Hoe doe je dat? ……….. Iets nieuws kopen? Je huis verbouwen? Op reis gaan? Kan allemaal, maar het begint eigenlijk altijd met in beweging komen. Of dat nu fysiek is of geestelijk/spiritueel. Als we bewegen, gebeurt er wat. We gaan weg van de plek waar we waren, we komen ergens anders, we zien nieuwe dingen, we maken nieuwe dingen mee, doen nieuwe ervaringen op. Hoe inspirerend is het om bijvoorbeeld te ontdekken dat er wél ruimte is. Dat je alleen maar jezelf had klemgezet en dat het daarom léék alsof je geen kant op kon. Er is niemand die ons gebiedt op een bepaalde manier te leven. Er zijn alleen factoren in je – je eigen overtuigingen (veelal gebaseerd om oude ervaringen) – die je vast (lijken te) houden. Die maken dat het líjkt alsof er geen ruimte is. Niet waar! Je hebt altijd de keuze tussen “het leven dat je wilt, en de redenen waarom dat niet kan” ( vrijelijk naar Alberto Villoldo).

Dus ga naar buiten, ga sporten, puzzelen, tuinieren, schilderen, leg een moestuin aan, neem een hond, zoek nieuwe vrienden: doe iets wat jou inspireert en uit de groef haalt. Of ga mediteren, ontdek de Ilahinoor energie en wat je er allemaal mee kunt, volg een inspirerend, geestverruimend (in de goede zin) workshopje………wat je ook doet, zoek naar dat wat jou energie geeft, naar wat je bezielt. Blijf in beweging, blijf nieuwsgierig naar het leven. Illiaster geeft je nog voor de vakantie volop de kans om in beweging te komen.

Probeer het eens

Binnenkort op 1 juni is er de eerste Ilahinoor Avond. Na twee inspirerende en energierijke ochtenden, nu ook een AVOND voor alle mensen die door werk en andere zaken overdag verstek moeten laten gaan. De kosten bedragen net als altijd 25 euro (graag contant betalen) en heb je eenmaal een keer meegedaan, dan ben je altijd gratis welkom bij volgende Ilahinoor avonden. Je leert om met deze steunende en hartverwarmende energie te werken en hem voor jezelf en anderen te gebruiken. De avond begint om 19.30 uur en is rond 22.30 afgelopen. Er is voor Ilahinoor geen enkele ‘voorkennis’ vereist en het is met alles te combineren. Dus ook geschikt voor mensen die al Reiki of Deeksha hebben gedaan. Voor veel meer informatie over deze heerlijke energie www.illiaster.nl of www.ilahinoor.net of www.deekshafire.com

En dan zijn er ook nog twee nieuwe AVOND workshops! Er zijn 2 verschillende thema’s. Eén workshop behandelt energieverbindingen(waarom blijf je aan mensen en gedachten ‘vast’ zitten en hoe maak je je los) . En de tweede gaat over kleuren. Je leert met kleuren werken en jezelf, je aura en je omgeving energetisch te ‘behandelen’ met KLEUREN. Minimaal 6 deelnemers per workshop , kosten per workshop 30,00 p.p. inclusief BTW 19%, koffie, thee, koekjes, certificaat én alle oefeningen op papier (graag contant meenemen). Op 3 juni (energieverbindingen) en op 24 juni ( kleuren). In het najaar komen er nog wat spannende workshops bij. Deze avonden beginnen om 20.00 uur en zijn rond 22.00 uur afgelopen. Het kan ook een half uurtje later worden. Voorkennis niet nodig.

Voorkennis is trouwens ook niet nodig als je gewoon eens een keertje ‘los’ wilt mediteren. Dat kan altijd op de strippenkaartmeditatie avonden. Je kunt gewoon ( 10 euro) of een kaart kopen voor 7 avonden á 50 euro.v