In alle staten!

“Ik ben in alle staten”, hoorde ik een vrouw tegen haar vriendin zeggen. En het was haar aan te zien!  Alles aan haar bewoog, ze ratelde en onderbrak zichzelf  wanneer er weer een nieuwe gedachte in haar hoofd opkwam, haar blik schoot alle kanten op, ze ademde snel… Ik keek en dacht: ‘In alle staten, wat een prachtige uitdrukking’ en ook ‘Daar zou wel eens een nieuwsbrief in kunnen zitten.’

Ze schoot van  ‘staat’ naar ‘staat’. Als ze sprak over de situatie van haar moeder klonk ze heel anders dan wanneer ze het over de problemen met haar buren had. Ze bevond zich als het ware steeds in een andere sfeer en had duidelijk zelf geen controle over waar ze terecht kwam. Ze deed me denken aan een balletje in een flipperkast. Dan weer hier, dan weer daar. Ze was écht in alle staten. Ze werd er tussen op en neer ‘geflipperd’.

Schurkenstaat of Zevende Hemel?
Die uitdrukking zette me aan het denken. Ik vroeg me af hoe dat werkt, in alle staten tegelijkertijd te zijn (of met zo’n snelle afwisseling). En wat zijn dat voor staten? Voor een reisje naar de Zevende Hemel is vast veel belangstelling, maar er zijn er ook een hoop staten die we als ‘schurkenstaten’ ervaren, waarin we ons niet veilig voelen en die we het liefst vermijden.

De vragen drongen zich op: Wie of wat beweegt? Ga jij op en neer tussen die staten of bewegen die staten zich door jou? En waar bevinden die staten zich eigenlijk? Waaruit bestaan ze? Kun je er invloed op uitoefenen? En de allerbelangrijkste vraag: Zijn ze echt?

Jij bent de enige die dit zó, precies zó, ervaart
Het zal je duidelijk zijn dat die sferen of staten zich in jou doen voelen. Jij bent de ervaarder ervan. Je bent dat waarin het beweegt. In je lichaam en in je hoofd. En jij bent de enige op de hele wereld die dit zó, precies zó, ervaart.
Enige keuzevrijheid wat betreft je bestemming heb je wèl! Soms zoek je zelf een staat op (lekker naar muziek luisteren) en soms doe je er alles aan (‘nu even niet aan denken’) om er één te ontlopen. Ze kunnen je ook overkomen. Door een bepaalde trigger (‘Daar word ik altijd zo kwaad van’) kom je opeens in een bepaalde staat terecht. Wie onbewust aanwezig is (met zijn aandacht er niet bij is) loopt een groter risico om erin te worden getrokken.

De ‘staten’, maar je kunt natuurlijk ook stemmingen, gemoedsbewegingen, emoties, toestanden etc. zeggen, bestaan uit herinneringen, ervaringen en verwachtingen en zijn zowel fysiek als mentaal ervaarbaar.

De vaas en niet de bloemen
En als je nou níet zomaar in een staat terecht wilt komen? Dan zou het enorm helpen als je diep tot je door liet dringen dat je dat bent waarin het denken en het voelen zich bewegen. Je bent niet de (tijdelijke) inhoud van je gedachten, je bent niet de (tijdelijke) inhoud van je emotie. Je bent dat waarin het voelen en denken plaatsvindt. Je bent er de ruimte voor. Je bent de vaas en de ruimte in de vaas en niet de bloemen die erin staan, of het water. Het projectiescherm en niet de film. Als je dat toch eens in je bewustzijn zou kunnen verankeren!

Meditatie en bewustzijn
Bewustzijn kan naar buiten en naar binnen. Het is in je en om je heen, bewustzijn kan groter en kleiner worden en al je geliefden, ja zelfs de hele wereld, omvatten en het kan zich vernauwen. Met bewustzijn en aandacht ontwikkel je een intern vervoermiddel in je lichaam. En zonder vorm van bewustzijn zou je nog geen zoutvaatje kunnen oppakken (wat natuurlijk totaal niet wil zeggen dan degene die geen zoutvaatje op kan pakken geen bewustzijn heeft).

Elke vorm van meditatie en zeker Energetische Meditatie is een aandachtstraining en heeft direct effect op je bewustzijn. Je leert om je aandacht/je aanwezigheid te sturen zodat je niet meer automatisch (onbewust dus) terecht komt op de plekken waar het pijn doet. Daarnaast ontwikkel je een vorm van alertheid, waardoor je het op gaat merken als je weer in een verhaal verdwijnt en je leert om bewust om te gaan met je pijnlijke plekken/ emoties. Niet door ze te vermijden, maar door ze opzettelijk (bewust dus) op te zoeken en de fysieke ervaring ervan bewust te doorstaan ( en dat is iets heel anders dan denken erover!). Zo ontdek je gaandeweg, dat je die staten niet bent. Dat die emoties en gedachten tijdelijk in je verblijven en ook weer weg kunnen en zullen gaan. Voor wie meer wil lezen: http://www.illiaster.nl/?p=17. Interessant is ook het onderzoek naar meditatie en de effecten ervan op het brein en het gevoel:  http://www.nu.nl/wetenschap/2430115/meditatie-verandert-brein-korte-termijn–.html

Malva en bewustzijn
Wanneer je vastzit in een staat, ervaar je alleen de ‘werkelijkheid’ van díe staat. Malva helpt je daaruit te komen door je te laten voelen wat écht en wat niet écht is. Je komt weer bij jezelf terug.
Hoe? Dat is sterk afhankelijk van de persoon maar het kan op zoveel manieren, bijvoorbeeld door het algemene energieniveau te verhogen; door ruimte maken in het lichaam en de aura zodat de bewuste staat losgelaten kan worden; door het hoofd te kalmeren; door de nieren (vastzittende gedachten) te behandelen, door iemand weer te verbinden met de aarde, door ervoor te zorgen dat de energie weer goed kan stromen of door het hart te ‘ontluchten’. Er zijn zoveel manieren om iemand weer met zichzelf te laten samenvallen en omdat ieder mens uniek is, zal ook niemand precies hetzelfde traject volgen. Lees meer op: http://www.illiaster.nl/?p=473 of http://www.bvmt.nl

Malva van A tot Z (iel)
Malva is een holistische behandelingsvorm en werkt óp en mét lichaam, geest en ziel. De lijst van behandelingen laat de veelzijdigheid zien en begint bij aambeien, angst, ademen en acceptatieproblemen en eindigt met zweren, zelfbeeld en ziel versterken. Kijk zelf maar: http://www.bvmt.nl/bvmt/index.vm?pg=12

Nieuwsgierig?
Nieuwsgierig geworden? Naar meditatie, naar Malva of naar mij?
Kijk dan snel bij cursusdata en tarieven naar het aanbod van cursussen en workshops (wat denk je van Beleef je basis , kom naar de Open ochtend of of Open avond op donderdag 3 september of boek een Malva behandeling met ‘eerste keer korting’.

Posted in: Geen categorie