Cruijff en het naveltruitje

Halfvijf ’s middags doe ik de lichten aan. En de kaarsen. Buiten is alles naar binnen gekeerd. Sap trok zich terug uit bladeren en takken en ook de boom in onze tuin bouwt aan zijn krachten voor het volgende jaar. Hij geeft nu niks weg.
Dat zouden wij mensen ook wel willen, naar binnen gaan, niks weg hoeven geven, verstillen, rustig worden, beetje winterslapen en krachten opdoen voor het voorjaar.  Maar hartje winter gedragen we ons vaak nog steeds alsof we in lente of zomer leven. We houden/hielden-  tegen de stroming in- vast aan de alerte, actieve, naar buiten gerichte voorjaarshouding. Die trekken we (tegen beter weten in?) soms eindeloos door, seizoen in en weer uit. Het naveltruitje in de winter!

In essentie is een dergelijke houding niets anders dan gedrag. Gedrag dat we ooit ontwikkelden om het nare te vermijden en dicht in de buurt van de leuke, lichte dingen te blijven. Zo’n houding brengt wèl met zich mee dat je voortdurend alert moet zijn, steeds bezig bent met vermijden en zoeken. En daar kun je het zo druk mee hebben dat je nooit ziet en meemaakt wat er echt gaande is, omdat het wens- en doemdenken de overhand hebben.

Natuurlijk ‘Ga je dat pas zien als je het doorhebt’. Ik beloofde in mijn vorige nieuwsbrief  over Cruijff te schrijven en waarom hij meer zag dan een ander. Die man was zo diep verbonden met het voetbal dat hij er ongelooflijk intuïtief van werd en regelmatig – daar danken we het Cruijffiaans aan- niet onder woorden kon brengen hoe hij wist wat hij wist. De immense verbinding die hij met het voetbal had, maakte hem – op dat terrein- tot een helderziend orakel. En onnavolgbaar.

Helder zien is niets anders dan zien wat er is. En dat missen we als we vanuit onze bekende gewende houding kijken. Een open, heldere, onbevangen blik is zeldzaam. En toch en toch, hebben de meesten van ons weleens een inzicht gehad.  Een moment waarop je tot in het merg van je botten wist: zo is het. Dat is een ervaring die totaal voorbij gaat aan het hoofd! Maar daarna wordt hij wel bliksemsnel door het hoofd in woorden vertaald; het inzicht transformeert dan tot antwoord.

Zolang je je vasthoudt aan je hou-ding ben je niet vrij om nieuwe ervaringen op te doen. Het is als Groundhogday.
Maar als je dat nou eens los laat, al is het maar even, dan ontstaat er ruimte en de mogelijkheid van een open verbinding met dat wat er is (inclusief dat wat in je leeft en dat wat je zou willen dat er wel of juist niet was en zou willen vermijden). Die ongekleurde, oningevulde, neutrale verbinding maakt je sterker (je hoeft niet meer te vermijden en te zoeken) en geeft je de rust en het vertrouwen, de eigenheid en vrijheid, om je eigen weg te volgen en steeds weer ervaringen en inzichten op te doen.

‘Zonder bal heb je geen wedstrijd,’ en zonder heldere blik is er minder kans op inzicht en antwoord. Mocht jij volgend jaar ook een nieuwe wedstrijd of zelfs een hele competitie! willen spelen, kom dan eens mediteren (naar binnen gaan, verbinden, inzicht verwerven) of – heel goed begin! – boek een aura en chakra Malva behandeling zodat je houding geen hou-ding wordt.

Nieuws

  • De herfst en winteraanbieding geldt tot het begin van het voorjaar d.w.z. tot 21 maart en omvat drie behandelingen gericht op het verbeteren van het algeheel welbevinden met speciale aandacht voor darm- en longfunctie.
  • Onlangs behaalde ik het door de verzekering verplicht gestelde en CPION erkende diploma Medische Basiskennis. Daarmee voldoe ik aan de Plato eisen en dat betekent dat ook volgend jaar de verzekeraars Malva behandelingen vergoeden (mits je een aanvullend pakket hebt).
  • Daarnaast hoop ik volgend jaar ook het diploma Psychosociale Basiskennis te behalen
  • Houd er rekening mee dat er vanaf 18 februari tot en met 20 maart 2017 geen behandelingen en meditatie bijeenkomsten zullen zijn
  • Mijn rekeningen zien er vanaf 2017  iets anders uit. Mijn Beroepsvereniging BHET is opgegaan in de VVET en de codes zijn iets veranderd. Het logo en de codes van de BHET blijven nog even in het rijtje staan totdat alle verzekeraars de nodige aanpassingen hebben gedaan.
  • De (nieuwe) wet WKKGZ is ook op mijn activiteiten van toepassing en dat staat ook vermeld op de nota’s en bevestigingen.
  • Alle workshops, cursussen en tarieven vind je hier, maar je kunt ook naar beneden scrollen

Aura en chakra behandelingen (Malva)

Er is volop gelegenheid om te ervaren dat je meer bent dan je denken. Begin met het opruimen van energetische ballast zodat je energie weer goed stroomt en je weer weet – en vooral voelt- wie je eigenlijk bent. Daarna en daarnaast is het mogelijk om met en door de behandelingen te leren voelen wat in je leeft, bewustzijn te ontwikkelen, inzicht te verwerven in je energiepatronen en te ontdekken hoe je kunt werken met de eigen energie. Nu alleen nog in januari 47,50 per uur, daarna 50 euro. Een eerste behandeling blijft onveranderd 45 euro (anderhalf uur).

Posted in: Geen categorie