Service en onderhoud

Oefening: Hoe is het nu?

1e stap (algemeen toepasbaar als ‘ingang’ tot meditatie)

  • Ga gemakkelijk, ongeforceerd, rechtop zitten met je kin een beetje naar binnen zodat je nekwervels vrijwel recht of rechter dan anders boven de ruggenwervels staat.
  • Stel je voor dat je alle uitstaande aandacht (wat er gebeurde, wat je nog moet doen, waar je je zorgen overmaakt) naar je toe terughaalt. Alsof je hem opzuigt.
  • Ga 10 X met je aandacht afwisselend naar je voeten, je billen en je rug waar die leunt in een tempo dat voor jou prettig is

Nu ben je klaar voor de volgende stap

  • Zorg ervoor dat je ogen recht vooruitkijken, ook als je je oogleden gesloten houdt. Alsof je over de zee uitkijkt
  • Breng je aandacht nu naar binnen richting je ruggengraat. Plak je aandacht er tegenaan als dat mogelijk is en blijf daar. Een stukje ervoor – de middenas van je lichaam- is ook prima.
  • Adem op deze manier 10X in en uit, zonder je om de manier waarop je ademhaalt de bekommeren. Je aandacht blijft bij je rug of middenas en je ogen blijven recht vooruit gericht.
  • Je houdt je aandacht bij je rug of middenas. Niet links ervan, niet rechts ervan maar in het midden, langs of voor de wervelkolom. Je ogen blijven recht. Vraag dan: ‘Hoe is het nu?’ En herhaal die vraag een aantal keren. Tien of honderd, het gaat hoe het gaat. Het antwoord is niet van belang. Het gaat om het gevoel dat ontstaat of om dat wat juist afwezig is wanneer de emoties/gedachten even van de knoppen af zijn.

Wanneer je deze oefening wat vaker doet, verloopt het proces veel sneller en is hij staand, zittend, liggend, lopend, wachtend, liefhebbend, ruziemakend, etend en drinkend in een oogwenk toe te passen, zodat je uit je dagdroom of dagmerrie komt en weer bewust aanwezig kunt zijn in het heden.

TIP: wanneer je met je gedachten/emoties meegaat kun je dat altijd merken aan je ogen. Vaak trekken die een beetje naar opzij zodra je een gedachte ‘ziet’ en volgt. Het zal echt wel voorkomen dat je toch met een gedachte meegaat en pas weer ‘wakker’ wordt als je er helemaal inzit. Je aandacht zal dan ook naar je hoofd zijn gegaan. Dat is allemaal prima. Dat je merkt dat het gebeurde, gebeurt of dreigt te gebeuren is een deel van het bewuster worden en een vergroting van je gewaarzijn.

En geniet van je ontdekkingen en inzichten!

Terugkomdagdeel

Bij alle cursussen en andere activiteiten hoort altijd nog een gratis ’terugkomdagdeel’. Een moment waarop de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen; waarop nog wat tips worden gegeven en waar je alle vragen kunt stellen waarmee je tijdens je beoefening werd geconfronteerd. Meestal ga je tijdens zo’n bijeenkomst ook nog een stapje verder en dieper.

Cursus vrijwel gratis nogmaals (deels) volgen

Het is altijd mogelijk om de door jou gevolgde cursus voor een zeer zacht prijsje geheel of gedeeltelijk nogmaals te doen. Als opfrisser of om weer even ‘in de energie’ te zijn. Dat leidt soms tot verrassende nieuwe en verdiepte inzichten! De hele cursus EM 1 bijvoorbeeld doe je voor 40 euro, één deel voor 15 (excl lunch). Uiteraard is dit alleen mogelijk als er een plaatsje over is.

‘Opfris’ bijeenkomsten

Je bent ook altijd welkom bij de eveneens gratis opfrisbijeenkomsten. Daar kun je al je vragen stellen, weer lekker even in de energie duiken en ervaringen uitwisselen met medecursisten.

Vraagbaak

Als je al eerder met vragen (of twijfels) zit, kun je altijd bellen of mailen. Je krijgt dan zo snel mogelijk persoonlijk antwoord. Heb je liever persoonljk contact. Ook dat kan. Bel even voor een afspraak. Ook deze service is gratis.